Ladowanie zdjec

Nowe poczekalnie:jest komfortowo i przyjemnie

2017-10-29 21:10

Oddajemy do użytku naszych pacjentów, komfortowo wyposażone poczekalnie Szpitalnego Oddziału Ratunkowego i sąsiadującą z nią poczekalnię do lekarzy specjalistów.

Mamy nadzieję, że docenią ją nasi pacjenci. Chcemy, aby wiedzieli,  że zależy nam na ich zdrowiu, ale i na ich samopoczuciu. Chcemy, aby poczuli że troszczymy się o nich, tak jak prywatne kliniki czy hotele dbają o komfort swoich pacjentów-klientów.

Komfortowe siedziska z podłokietnikami są dedykowane osobom z urazami np. kończyn górnych  i dla kobiet z małymi dziećmi (gdy takowych nie ma mają służyć kolejnym osobom w kolejce). Takie jest  założenie pomysłodawcy projektu - Roberta Sagana i zapewne osób, które projekt poparły. Projekt  komfortowe poczekalnie w szpitalach znalazł się wśród zwycięzców  Budżetu Obywatelskiego w 2016 r.

Przy realizacji projektu natrafiliśmy na szereg trudności, które udało nam się pokonać dzięki twórczej współpracy pracowników szpitala i Pana Roberta Sagana.

Przyjęty plan maksimum wyposażenia poczekalni SOR i poczekalni do specjalistów(duża powierzchnia) spowodował, że żadna z listy firm zajmujących się projektowaniem wnętrz nie podjęła się realizacji ogłoszonej przez nas oferty. Mimo to zadanie zrealizowaliśmy w sposób satysfakcjonujący nas i naszych pacjentów i mamy nadzieję, że osiągnięty efekt zostanie doceniony również przez estetów.

Jednym z naszych założeń było zachowanie ilości miejsc mimo większych gabarytów nowych komfortowych siedzisk.

Udało się to zmieniając aranżację.

Po dwukrotnym ogłaszaniu ofert wybraliśmy firmę, która podjęła się renowacji naszych profilowanych drewnianych ław.

Po zdjęciu burego lakieru i cyklinowaniu każdej listewki, nasze profilowane dębowe ławki zyskały nowy blask ciesząc oko widokiem mebla wykonanego z pietyzmem ze  szlachetnego naturalnego drewna.

2. Po szczegółowej analizie rynku i dwukrotnym ogłaszaniu ofert  wybraliśmy wysokiej jakości: sofy, fotele i stoliki zgodne z normami medycznymi, ale jednocześnie zapewniające komfort siedzącym co było podstawową trudnością, ale i głównym założeniem całego projektu. Ich kolorystyka grafitowa jednocześnie jest elegancka i pomaga utrzymać mebel w czystości.

3. Dla naszych pacjentów w ramach projektu zakupiliśmy klimatyzator. Zamontowaliśmy je  jeszcze przed okresem letnim dzięki temu podnieśliśmy komfort przebywania w poczekalniach, ale i uniknęliśmy omdleń, które to zdarzały się e latach ubiegłych. Omdlenia są niebezpieczne - zwłaszcza u osób które zgłaszają się do nas, bo potrzebują interwencji medycznej.

4. Dla lepszej orientacji pacjentów powiesiliśmy kaseton świetlny nad wejściem do rejestracji  do specjalistów.

4. Dyrektor szpitala zdecydował o przeznaczeniu środków własnych placówki na odnowienie ścian poczekalni.

Zamiast zielonych ścian i lamperii o odcieniu pistacjowym mamy klasyczne, neutralne, białe ściany.

Jesteśmy dumni z naszej nowej poczekalni i  mamy nadzieję, że wyznaczamy ścieżkę dla innych szpitali, które też powinny w taki sposób zadbać o swoich pacjentów.

Twarde plastikowe,  łączone krzesła nie mogą być wyróżnikiem orientującym nas czy jesteśmy w prywatnym czy miejskim szpitalu.

 W moim odczuciu Budżet Obywatelski jest po to, by realizować projekty, które do tej pory trudno było zrealizować, mimo to , że są docenione przez społeczeństwo - kwituje Ribert Sagan, pomysłodawca projektu.

Fot. Grzegorz Chajdaś



 

CMS by Quick.Cms